برادران زنگنه؛ ۳ برادر قاضی در دادگستری استان همدان که در کنار هم برای احقاق حق و عدالت تلاش می‌کنند. به گفته خودشان گره‌گشایی از مشکلات مردم سفارش همیشگی پدرشان به آنان بوده و برای تحقق این سفارش قدم در راه قضاوت گذاشته‌اند. به گزارش رهام خبر به نقل از خبرگزاری میزان- کسب رزق و روزی حلال حتی اگر کم باشد به زندگی و روابط خانوادگی و اجتماعی برکت می‌بخشد. موضوعی که می‌توان در زندگی برادران زنگنه که هر ۳ قاضی و در دستگاه قضایی استان همدان مشغول به کار هستند، به عینه مشاهده کرد. برای آشنایی با برادران زنگنه و چگونگی ورودشان به دستگاه قضایی گفت‌وگویی را با این ۳ برادر قاضی ترتیب دادیم که شما را به خواندن این گفت‌وگو دعوت می‌کنیم.
آثار کسب روزی حلال در فرزندان انسان نمایان می‌شود
پدرشان حاج علی در شغل معلمی به کشاورزی، زنبورداری و باغداری نیز می‌پردازد. فرزندان حاج علی به ترتیب، مجتبی (دکترای حقوق خصوصی از دانشگاه تهران و اکنون قاضی شعبه حقوقی همدان)، مرتضی (دانشجوی دکترای حقوق جزا و جرم‌شناسی دانشگاه قم و هم اکنون رئیس حوزه قضایی شهرستان درگزین)، مصطفی (مهندس عمران)، مسعود (فوق لیسانس حقوق مالکیت فکری از دانشگاه تهران و اکنون رئیس حوزه قضایی بخش گل تپه، محمدجواد (وکیل دادگستری) و فرزانه (کارمند سازمان ثبت اسناد و املاک استان همدان) هستند.
پدرشان همیشه آنان را به گره‌گشایی از مشکلات مردم توصیه می‌کرد بنابراین علاقه خاصی به رفتن به سمت مشاغلی در حوزه گره‌گشایی از مشکلات مردم در وجودشان شکل می‌گیرد و با تشویق پسر دوم خانواده، ۲ برادر دیگر هم به سمت قضاوت می‌روند. این روز‌ها در دیدار‌های خانوادگی که به صورت هفتگی دارند حتی پس از متأهل شدن‌شان با تبادل نظر درباره مسایل حقوقی بر معلومات خود می‌افزایند. 
۳ برادر خوش ذوق و پرتلاش
کمی که گفتوگوی ما ریزتر می‌شود می‌رسیم به همه فن حریف بودن برادران زنگنه. این نیست که کارشان تنها درس خواندن باشد و بس. هم به تحصیل اهمیت داده‌اند، هم به کار و هم به ورزش و سرآمد توجه آنان فراگیری آموزه‌های قرآنی و دینی بوده است. این را از والدین‌شان آموخته‌اند. از همان جلسات قرآنی که پدر هر هفته در خانه برگزار می‌کرد.
برادران زنگنه بعد‌ها با حضور در کانون‌های قرآن مانند کانون شهید پورمیدانی و کانون شهید سموات استان همدان با تربیت دینی و آیات نوربخش الهی بیشتر آشنا می‌شوند. به‌طور عمده هر ۳ برادر قاضی در مسابقات قرآنی حائز رتبه‌های برتر در سطوح مختلف شده‌اند. آقا مجتبی که صوت خوشی دارد و آن را از پدر به ارث برده، رمز و راز تلاوت زیبای قرآن را تا رده حرفه‌ای آموخت و در مسابقات بسیار در رشته‌های قرائت و اذان در سطوح کشوری و استانی رتبه‌های برتر کسب کرده است.
ورزش را سبب‌ساز شادابی جسم و روح می‌دانند
این همه ماجرا نیست. جالب است بدانید در رشته‌های ورزشی و رزمی هم خوب درخشیده‌اند. آقا مجتبی در رشته کنگ‌فو حتی تا مرز حرفه‌ای شدن هم پیش می‌رود. آقا مرتضی سابق بر این در فوتبال حرف‌ها برای گفتن داشت، اما به دلیل آسیب دیدن مچ پا، فوتبال را بالاجبار کنار می‌گذارد، با این وجود به دلیل علاقه‌اش به ورزش در زمینه حقوق ورزشی وارد میدان می‌شود تا جایی که رساله دکترایش نیز با همین عنوان است و، اما آقا مسعود دارنده کمربند مشکی در رشته جودو است و فعالیت‌های ورزشی را در حوزه کاری خود در دادگاه گل‌تپه رونق بخشیده، به طوری که با راه‌اندازی تیم ورزشی فوتبال و طناب‌کشی دادگاه این بخش در مسابقات استانی خوش درخشیده و با تیم طناب‌کشی حائز رتبه نخست استان شدند.
صبر، استقامت و کسب حلال، ۳ اصل ۳ برادر قاضی
سرزندگی و پرکاری این ۳ برادر را می‌توان در همان چند جمله اول این گفت‌وگو دید. وقتی سخن از دوران تحصیل خود به میان می‌آورند می‌رسند به جایی که در دوران نوجوانی کمک کار پدرشان در باغ و صحرا بوده‌اند. آن روز‌هایی که حتی فرجه امتحانات نهایی را تا غروب مشغول کمک به پدر بودند و شب تا صبح بیدار، تا درس‌شان را بخوانند. پدرشان که روزگاری معلم بود، زنبوردار هم است و آقا مجتبی در این کار نیز برای خودش استادی شده و تجاربی کسب کرده.
مجتبی زنگنه: سنگینی بار قضاوت را در کنار کندوهای عسل تعدیل می‌کنم
لحظاتی را که در کنار کلنی‌های زنبورعسل مشغول به کار است، انگاری در همسایگی بهشت سیر و سلوک می‌کند. می‌گوید: در این لحظات آیه‌های قرآن کریم برایم تجسم شده و یکی از جذابترین و شیرین‌ترین لحظات زندگی‌ام رقم می‌خورد، به گونه‌ای که سنگینی بار قضاوت نیز از این طریق، کمی تعدیل می‌شود.
آقا مجتبی عنوان می‌کند: حدود ۱۴ سال توفیق خدمت در مشاغل اداری و مناصب قضایی دارم. یک سال در سازمان تأمین اجتماعی نیرو‌های مسلح به عنوان خدمت مقدس سربازی، ۵ سال در سازمان ثبت اسناد و امالک و هشت سال به عنوان قاضی دادگستری، بیش از ۵ سال در دادگاه عمومی بخش گل‌تپه به عنوان دادرس و رئیس حوزه قضایی و در حال حاضر نیز نزدیک به ۲ سال است که رئیس دادگاه حقوقی همدان هستم. ناگفته نماند که در بین هیئت علمی دانشگاه، سردفتری و کارمندی چند نهاد دولتی و منصب قضاوت، دست آخر قضاوت را انتخاب کردم، البته توصیه برادرم مرتضی هم اثرگذار بود.

مرتضی زنگنه: برادرانم را برای ورود به عرصه قضاوت تشویق کردم تا در کنار هم به مردم خدمت کنیم
 آقا مرتضی با ۱۱ سال سابقه کار قضایی هم می‌گوید: اجداد ما مشهور به حل و فصل مشکلات مردم با کدخدامنشی بوده‌اند و توصیه پدر به ما این بوده که فردی بی‌تفاوت به امور نبوده و در جامعه اثرگذار باشیم و سعی کردیم در این راه دستگیر مردم ضعیف و مظلوم باشیم، بنابراین ۲ برادر دیگر خود را تشویق به شغل قضاوت کردم و به آنان گفتم: بهتر است شغل مقدس قضاوت را انتخاب کنید تا در کنار هم بتوانیم اثرگذاری بهتر و بیشتری در خدمت به مردم و احقاق حق و عدالت داشته باشیم و به خواسته پدر بزرگوار تا حد امکان عمل کنیم. نگارش مقاله حوزه حقوق ورزشی در مجله‌های معتبر، دعوت به عنوان کارشناس در شبکه استانی، تدریس حقوق ورزشی در چندین دانشگاه و در هیئت‌های مختلف ورزشی، اظهارنظر به عنوان کارشناس درمرکز پژوهش‌های مجلس درباره گزارش فساد در ورزش هم در کارنامه آقا مرتضی هست.
مسعود زنگنه: با تشویق برادرانم قاضی شدم
آقا مسعود هم که ۴ سالی می‌شود که وارد عرصه قضاوت شده، از تشویق خانواده به ویژه برادرانش به امر قضاوت سخن می‌گوید و عنوان می‌کند: ناگفته نماند که روحیه و نگرش بنده به شغل مقدس قضاوت هم نزدیک بود و به یاری خداوند وارد دستگاه قضایی شدم.
سختی کار در دادسرای مرکز استان و بخش‌ها بیشتر است 
این ۳ برادر علاوه بر خدمت در دادسرا و دادگاه شهرستان، هر ۳ در دادگاه بخش نیز خدمت کرده‌اند که جامع‌ترین و دشوارترین موقعیتِ کار قضایی و مدیریتی به شمار می‌رود، چراکه قاضیِ بخش باید به همه مسائل قضایی در حوزه‌های مختلف رسیدگی کند، به ویژه اگر تنها قاضی حوزه قضایی باشد.
حلاوت جلب رضایت مردم در قضاوت تجربه می‌شود
آقا مجتبی درباره واژه قاضی به میزان می‌گوید: نام “قاضی” از اسامی الهی است، چنانکه در متون اسلامی، خدای متعال با عنوان “قاضی الحاجات” مورد خطاب قرار می‌گیرد؛ بنابراین قاضی نیز اولا به دنبال تأمین نیاز‌ها و رفع مشکلات کسانی است که نزد او مراجعه کرده‌اند و باید توجه داشت که مراجعه مردم نزد قضات برای حد مشکلات‌شان، نعمت و فرصتی است که در اختیارشان قرار گرفته است؛ بنابراین آنچه در مدت خدمت قضایی، در ذهن یک قاضی نقش می‌بندد، خوشحالی و آرامش انسان‌هایی است که اعتبار، آبرو، ناموس و مال آن‌ها با تصمیمات و اقدامات قضایی حفظ شده است، چراکه رضایت وتشکر آنان، بهترین خاطره است. حلاوتی که در رفع گرفتاری‌ها و مشکلات انسان‌ها وجود دارد در هیچ امر دیگری تجربه نمی‌شود.
رهایی ۳ محکوم به قصاص از اجرای حکم
اما برسیم به لحظات حساس قضاوت این ۳ برادر و این بار از آقا مسعود شروع می‌کنیم. درخشش فعالیت کاری او در امر قضاوت زمانی بوده که به عنوان دادیار اجرای احکام کیفری دادسرای اسدآباد قضاوت می‌کرده است. در آن روز‌ها با کمک خدا و پیگیری‌های شبانه‌روزی توانسته در ۳ پرونده قتل زمینه‌ساز مصالحه و منتهی به رضایت اولیای دم شود. رهایی ۳ محکوم به قصاص از اجرای حکم، شاید به زبان و نوشتار راحت باشد، اما در عمل راضی کردن اولیای دم کاری است بسیار سخت و دشوار. آقا مسعود همچنین زمانی که در حوزه قضایی گل‌تپه مشغول به کار می‌شود برای اشتغال‌زایی با استفاده از ظرفیت‌های قانونی تلاش‌های بسیاری داشته است تا جایی که درباره راه‌اندازی معدن پوکه در روستای ایلانلو که چندین سال به علت اختلاف بین مالکین فعالیتش متوقف شده بود، جلسات مستمری برگزار و پس از تحقیق بسیار رای صادر می‌کند که منتهی به فعالیت مجدد این معدن و حل مشکل بین مالکین معدن می‌شود.
معمایی که با ریزبینی قاضی رمزگشایی شد
آقا مرتضی نیز گفت: روزگاری که در دادسرای همدان مشغول به کار بودم آقا و خانم جوانی با چهره‌ای مضطرب به دادسرا مراجعه کردند و گفتند که عصر روز قبل برای تفریح به یکی از باغ‌های اطراف همدان رفتند و در آنجا با توجه به خلوت بودن، ۳ مرد جوان با اسلحه سرد آن‌ها را مورد آزار و تعرض قرار داده‌اند و رفتند، ولی هیچ دلیل، مدرک و شاهدی نداشتند. دستورات قضایی لازم صادر و تحقیقات مفصلی توسط دایره جنایی آگاهی همدان انجام شد، اما هویت متهمین مشخص نشد. به ذهنم رسید که مجددا از شاکیان، ماجرا را جویا شوم تا سرنخی به دست آورم. در لا‌به‌لای حرفهایشان، آن موضوع که دست راست یکی از سه متهم، پوشیده بوده و توان حرکتش را نداشته، نظر مرا جلب کرد. بی تردید آسیب باید تازه و جدی می‌بود؛ بنابراین با دستوری از بیمارستان‌های همدان خواستم نام و نشان بیمارانی که در ۳ ماه گذشته دست راستشان مورد عمل جراحی قرارگرفته به همراه با عکس به شعبه ارسال کنند. در مدت اندکی حدود ۴۴ عکس به همراه مشخصات افراد تحویل شعبه شد و آن ۲ شاکی با مشاهده عکس‌ها، یکی از متهمین را شناسایی کردند. بالاخره مشخص شد او یکی از اراذل و اوباش است. آن متهم که بعد‌ها همدستان دیگر خود را هم معرفی کرد مدام می‌پرسید چگونه من را شناسایی کردید؟!

احیای یک کارخانه در شهرستان درگزین با دستور قضایی/ ۱۵۰ فرصت شغلی ایجاد شد
آقا مرتضی مانند دیگر برادران خود، در حمایت از تولید پیشگام است تا جایی که با نگاه حمایتی او مشکلات بین کشاورزان و اعضای شهرک صنعتی درگزین که سال‌ها وجود داشت با برگزاری جلسات مشترک، به سمت صلح و سازش رفت. همچنین با پیگیری‌های قضایی انجام گرفته از سوی او، یکی از شرکت‌های تعطیل شده این شهرستان پس از ۱۵ سال تعطیلی احیا و به چرخه تولید بازگشت. در حال حاضر خوشبختانه این شرکت با اشتغالزایی برای ۱۵۰ نفر به کار خود ادامه می‌دهد.
هدف باید اصلاح مجرمان باشد
آقا مرتضی درباره کمک برای بازگشت ۲ نوجوان معتاد در شهرستان درگزین به آغوش خانواده هم برایمان گفت: روزی مادری سراسیمه از دست ۲ پسر نوجوان خود شاکی بود. پدر خانواده به دلیل اعتیاد شدید طلاق گرفته و مدتی بعد فوت می‌کند و حالا این ۲ نوجوان راه خلاف پدر را در پیش گرفته بودند. صرف اینکه به زندان یا کانون اصلاح و تربیت تحویل داده شوند به طور قطع آنان را به زندگی باز نمی‌گرداند. هرچند که بهزیستی و کارشناسان از اصلاح آن ۲ نا امیده شده بودند، اما من نا امید نشدم و با صحبت‌های مکرر با آن ۲ متوجه می‌شدم یکی از آن‌هاعلاقه به تحصیل دارد و دیگری علاقه به شغل آزاد و کسب درآمد. اینجاست که قاضی زنگنه در رای نهایی خود به صورت زیرکانه رفتار می‌کند، به گونه‌ای که آموزش و پرورش برای فراهم ساختن شرایط تحصیلی رایگان، بهزیستی برای ارائه مشاوره‌های دوره‌ای و منظم و اتاق اصناف برای دست و پا کردن شغلی ساده، ملزم شدند پای کار بیایند. یکی از دو نوجوان مشغول به کار شد و دیگری مشغول به تحصیل. بدین ترتیب آن ۲ نوجوان پس از مدتی به آغوش گرم خانواده بازگشتند.
دستگاه قضا حامی تولیدکنندگان
از تجارب کاری آقا مجتبی هم می‌توان به موارد بسیاری اشاره کرد. او در زمینه حمایت از تولید و سرمایه‌گذاری پیرو منویات مقام معظم رهبری است، تا جایی که با پیگیری‌هایش برای حمایت از سرمایه‌گذار و در راستای گردشگری اقتصادی با صدور دستورات قانونی و رأی مقتضی، موانع موجود بر سر راه ساخت یک هتل در منطقه علیصدر کنار زده شد. آقا مجتبی در راستای کاهش جمعیت زندان‌ها و به دنبال آن کاهش آسیب‌های اجتماعی برای خانواده‌های زندانیان، بار‌ها و بار‌ها احکام جایگزین حبس صادر کرده است.
مجازات جایگزین حبس برای دو نوجوان حیوان‌آزار
در یک مورد در سال ۱۳۹۷ برای ۲ جوان که به شکل فجیعی مرتکب حیوان‌آزاری شده بودند، پس از اطمینان از پشیمانی آنان، رأی متناسبی صادر می‌کند تا در دوره آموزشی نحوه رفتار با حیوانات، زیر نظر سازمان حفاظت محیط زیست شرکت کنند. همچنین آن ۲ جوان ملزم به مطالعه، حفظ و ارائه ۵ آیه از قرآن کریم و ۵ حدیث و روایت از ائمه اطهار (ع) درباره چگونگی رفتار با حیوانات شدند، موضوعی که آثار مثبتی در وجود آنان به دنبال داشت. او همچنین برای شکارچی غیرمجاز گراز با قرار تعویق صدور حکم به صورت مراقبتی، متهم را ملزم کرد تا در مورد حیوانات و پرندگانی که در استان همدان با تأکید بر منطقه گل تپه رو به انقراض هستند، مطالعه و تحقیق کند و راهکار علمی به منظور جلوگیری از انقراض گونه‌های موردنظر ارائه دهد، که به گفته سازمان محیط زیست مثمر ثمر بود.
اصلاح نگرش آماری و کمی به امور قضایی یک ضرورت است
بخش پایانی مصاحبه با این ۳ برادر ختم می‌شود، به نظرات، پیشنهادات و انتقادات آنان. پیشنهادشان برای ارتقا و کیفیت کار، درباره بودجه تخصیصی به دستگاه قضایی است که باید از اختیار دولت و مجلس خارج و به صورت مستقل به قوه قضاییه اختصاص یابد تا زمینه اعمال فشار‌ها و نظرات سلیقه‌ای و شخصیِ برخی از دولتی‌ها و مجلسی‌ها نسبت به قوه قضاییه مرتفع شود و همچنین بر ضرورت اصلاح نگرش آماری و کمی به امور و خدمات قضایی تأکید دارند، چرا که معتقدند هدف از قضاوت، اجرای قانون و تأمین عدالت، برقراری نظم و امنیت و دفاع از جان، مال، آبرو و ناموس مردم است و قاضی باید در مسائلی که نزد او مطرح می‌شود باحوصله و دقت نظر، جوانب مختلف قضیه را بررسی و مبتنی بر آن اتخاذ تصمیم کند، تا بتواند مشکل را به صورت اصولی و اساسی حل کند و این مهم با نگاه کمی و مکانیکی به قضاوت حاصل نمی‌شود. ارائه آموزش‌های تخصصی به قضات در زمینه‌های متعدد و نوین در حوزه‌های اقتصادی، ورزشی و فضای مجازی و رفتن به سمت ایجاد شعب تخصصی بیشتر از دیگر پیشنهادات این ۳ برادر بود.

بر اساس نظر برادران زنگنه ناگفته نماند که اگر یک قاضی به موفقیت‌هایی دست می‌یابد همه و همه به دلیل صبوری خانواده‌هایشان است و بهتر است متولیان امر شرایط رفاهی و تفریحی مناسبی برای خانواده‌های کارکنان دستگاه قضایی فراهم سازند. هرچند که این قضات نمونه حرفی از حقوق به میان نمی‌آورند، اما با توجه به افزایش سرسام‌آور پرونده‌های ورودی، میزان دریافتی آنان و کارمندان متناسب با فعالیت‌های بی‌شمارشان نیست، با این وجود این ۳ برادر پشت به پشت هم ایستاده‌اند و برای کمک به مردم خم به ابرو نمی‌آورند.
 
انتهای پیام/

لینک کوتاه :
اشتراک گذاری :