کاهش ارز چندنرخی چه تاثیری بر بازار سرمایه دارد؟
وزیر اقتصاد چند روز پیش در صحبتهای خود با تاکید بر کاهش تعداد نرخهای ارز، سیگنال مثبتی برای صادرکنندگان و بازار سرمایه مخابره کرد؛ کارشناسان معتقدند کاهش تعداد نرخهای ارز در بحث درآمدزایی و سودسازی شرکتهای بورسی بسیار اثرگذار است و باعث کاهش رانت و امضاهای طلایی میشود. به گزارش رهام خبر به نقل از خبرگزاری میزان – عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصادی و دارایی در مراسم معارفه به عنوان وزیر اقتصاد و تکریم از وزیر اقتصاد پیشین که با حضور رئیسجمهور برگزار شد، در صحبتهای خود سیگنالهای مثبتی را به بازار سرمایه مخابره کرد.
وزیر امور اقتصادی و دارایی به موضوع چندنرخی بودن ارز اشاره کرد و گفت که تعداد نرخهای ارز را کاهش میدهیم که این خود یک سیگنال مثبت برای صادرکنندگان و بازار سرمایه خواهد بود.
در همین راستا حمیدرضا جیهانی، کارشناس بازار سرمایه در گفتوگو با میزان، با اشاره به صحبتهای اخیر وزیر اقتصاد مبنی بر کاهش تعداد نرخهای ارز، گفت: درحال حاضر قیمتگذاری ارز در اقتصاد کشور با رقمهای مختلفی وجود دارد که وزیر اقتصاد بهدرستی اعلام کرده در تلاش برای کاستن تعداد این نرخها است.
وی تعدد نرخهای ارز را عاملی برای کاهش شفافیت در اقتصاد دانست و افزود: درحال حاضر بخشی از تامین ارز کالاهای اساسی با یک نرخ، تامین کالاهای واسطهای و سرمایهای واردکنندگان و نرخ ارز مسافرتی با نرخهای دیگری تامین میشود که این امر منجر به ایجاد رانت و فساد امضاهای طلایی میشود.
به گفته این کارشناس بازار سرمایه با ارز چند نرخی، ظرفیت شفافی در اقتصاد کشور برای فعالان اقتصادی وجود ندارد که برای کاهش قیمتتمام شده و یا تامین ارز مورد نیاز واردات خود پیشبینی پذیری کنند و آنها نمیتوانند برای تصمیمات خود پیشبینیهای مناسب داشته باشند.
جیهانی تاکید کرد: با کاهش تعداد نرخهای ارز، وضعیت تصمیمگیری و انتخاب شرایط مناسب برای فعالان اقتصادی خصوصا افرادی که در حوزه واردات فعالند تسهیل میشود و همچنین مشکل صادرکنندگان نیز که به دلیل مابهتفاوت نرخ ارز سامانهها با بازار آزاد تمایلی برای عرضه ارز خود ندارند مرتفع خواهد شد.
وی ادامه داد: درصورتی که روند کاهش تعداد ارز چند نرخی توسط شورای پول و اعتبار به جمعبندی درستی برسد برای فعالان اقتصادی که در حوزه واردات و صادرات فعالند تعیینتکلیف صورت میگیرد و از طرفی در بحث قیمتگذاری کالاهای داخلی نیز قابلیت نظارت دستگاههای نظارتی افزایش خواهد یافت.
کارشناس بازار سرمایه بهتاثیر کاهش تعداد نرخهای ارز بر روند شاخص بورس اشاره کرد و گفت: با این روند اگر فاصله بین نرخ نیمایی، نرخ مرکز مبادله و نرخ بازار آزاد کاهش یابد قطعا در بحث درآمدزایی و سودسازی شرکتهای بورسی بسیار اثرگذار است چرا که اکثر شرکتهای بورسی صادرکنندگان بزرگی هستند که با این اقدام در زمان بازگشت ارزهای خود، نرخ تسعیرشان افزایش مییابد.
جیهانی ادامه داد: طی ۳ ماه اخیر نیز با اقدامات بانکمرکزی فاصله بین نرخهای مرکز مبادله با نرخهای بازار آزاد کاهش یافته و این مابهتفاوت به جای اینکه شامل حال دلالان شود به فعالان اقتصادی و تولیدکنندگان حقیقی میرسد.
وی در مورد پیشبینی روند شاخص بورس باتوجه به رویکرد وزیر اقتصاد، گفت: بازار سرمایه مکانیزم خودانتظام دارد و هرچه دولتها در کار بازار دخالت نکنند و اجازه دهند براساس سازوکار عرضه و تقاضا حرکت کند قاعدتا میتواند کاراتر و برای اقتصاد کشور مفیدتر باشد.
کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه در سالیان اخیر نرخگذاری دستوری تنشهایی را وارد بازار کرده، اظهار کرد: امیدواریم وزیر اقتصاد به سازوکارهای بازار احترام بگذارد و اجازه دهد بازار سرمایه حرکت خود را براساس مکانیزم داخلی خود و کارایی بازارها ادامه دهد و با بازگشت اعتماد فعالان بازار سرمایه، پولهای رفته به بازار بازگردد.
انتهای پیام/